Zdravím všechny, po dlouhodobé prokrastinaci, jsem se konečně odhodlala upéct slibovaný mrkvový dort. Chtěla jsem upéct nějaký vyjímečný a nadýchaný. Vznikl tenhle krasavec který splňuje všechny kritéria které jsem si stanovila, navíc jsem vymyslela nový recept na citronóvý krém který se dá jednoduše udělat i bez laktózy. Původně měl vypadat a skládat se z úplně jiných ingrediencí, ale jak už to v kuchyni chodí většinou kuchaři a cukráři improvizují a vznikají tak nové chuťě Emotikona smile. Pokud dort zkusíte, určitě dejte vědět jak vám chutnal Emotikona smile A pokud se vám nechce dělat krém, můžete ho vynechat a budete mít jen mrkvový koláč Emotikona smile.
Bezlepkový mrkvový dort s citronovým krémem
Ingredience:
dort:
- · 260 g strouhaná mrkev
- · 150 g bezlepková mouka (kukuřičná, rýžová, pohanková celozrnná)
- · 70 ml olej
- · 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- · 1 ČL soda
- · ½ ČL mletý zázvor
- · 1 ČL skořice
- · 3 PL cukr
- · hrst vlašských ořechů
- · hrst rozinek
krém:
- · 2 žloutky
- · šťáva z 2 citronů
- · 4 PL cukr
- · 250 ml 30% smetana ke šlehání
- · 1 vanilkový pudink
Postup:
Dort:
- · Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia.
- · Nastrouháme si mrkve najemno.
- · Namočíme si rozinky do vody.
- · Smícháme žloutky s olejem a cukrem.
- · Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.
- · Do mrkve přidáme prosátou mouku se sodou, zázvorem a skořicí, olejem se žloutky a rozinky s ořechy. Důkladně promícháme. Poté přidáme do směsi tuhý sníh a jemně, ale důkladně promícháme.
- · Hotové těsto nalijeme do vymazané formy o průměru 18 cm nebo větší, ale korpus bude nižší.
- · Pečeme cca 50 minut, ale pro jistotu zkontrolujeme těsto klasickým testem se špejlí.
- · Upečený korpus necháme vychládnout.
Krém:
- · Do misky ve vodní lázni přidáme: žloutky, šťávu z citronů a cukr. Směs neustále mícháme dokud nezmění konzistenci na hustou kaši podobnou pudinku. Poté nalijeme do kaše smetanu a zamícháme. Přilejeme vodu aby směsi bylo přesně 500 ml a přivedeme k varu. 1/3 si odlejeme a přidáme do ní vanilkový pudink, který rozmícháme. Až bude smetana vřít nalijeme do ní směs s pudinkem a asi 1 minutu povaříme do husté konzistence.
- · Krém dáme vychládnout.
- · Vychlazený krém vyšleháme a naplníme s ním korpus.
Žádné komentáře:
Okomentovat