Bezlepkový mrkvový dort s citronovým krémem

středa 2. března 2016


Zdravím všechny, po dlouhodobé prokrastinaci, jsem se konečně odhodlala upéct slibovaný mrkvový dort. Chtěla jsem upéct nějaký vyjímečný a nadýchaný. Vznikl tenhle krasavec který splňuje všechny kritéria které jsem si stanovila, navíc jsem vymyslela nový recept na citronóvý krém který se dá jednoduše udělat i bez laktózy. Původně měl vypadat a skládat se z úplně jiných ingrediencí, ale jak už to v kuchyni chodí většinou kuchaři a cukráři improvizují a vznikají tak nové chuťě Emotikona smile. Pokud dort zkusíte, určitě dejte vědět jak vám chutnal Emotikona smile A pokud se vám nechce dělat krém, můžete ho vynechat a budete mít jen mrkvový koláč Emotikona smile.

Fotografie: Slavo Siváček








Bezlepkový mrkvový dort s citronovým krémem




Ingredience:
dort:

  • ·      260 g strouhaná mrkev
  • ·      150 g bezlepková mouka (kukuřičná, rýžová, pohanková celozrnná)
  • ·      70 ml olej
  • ·      3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • ·      1 ČL soda
  • ·      ½ ČL mletý zázvor
  • ·      1 ČL skořice
  • ·      3 PL cukr
  • ·      hrst vlašských ořechů
  • ·      hrst rozinek



krém:
  • ·      2 žloutky
  • ·      šťáva z 2 citronů
  • ·      4 PL cukr
  • ·      250 ml 30% smetana ke šlehání
  • ·      1 vanilkový pudink



Postup:
Dort:

  • ·      Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia.
  • ·      Nastrouháme si mrkve najemno.
  • ·      Namočíme si rozinky do vody.
  • ·      Smícháme žloutky s olejem a cukrem.
  • ·      Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.
  • ·      Do mrkve přidáme prosátou mouku se sodou, zázvorem a skořicí, olejem se žloutky a rozinky s ořechy. Důkladně promícháme. Poté přidáme do směsi tuhý sníh a jemně, ale důkladně promícháme.
  • ·      Hotové těsto nalijeme do vymazané formy o průměru 18 cm nebo větší, ale korpus bude nižší.
  • ·      Pečeme cca 50 minut, ale pro jistotu zkontrolujeme těsto klasickým testem se špejlí.
  • ·      Upečený korpus necháme vychládnout.



Krém:
  • ·      Do misky ve vodní lázni přidáme: žloutky, šťávu z citronů a cukr. Směs neustále mícháme dokud nezmění konzistenci na hustou kaši podobnou pudinku. Poté nalijeme do kaše smetanu a zamícháme. Přilejeme vodu aby směsi bylo přesně 500 ml a přivedeme k varu. 1/3 si odlejeme a přidáme do ní vanilkový pudink, který rozmícháme. Až bude smetana vřít nalijeme do ní směs s pudinkem a asi 1 minutu povaříme do husté konzistence.
  • ·      Krém dáme vychládnout.
  • ·      Vychlazený krém vyšleháme a naplníme s ním korpus.


Žádné komentáře:

Okomentovat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS